מאת: סופיה ויצמן – נטורופתית והרבולוגית קלינית.
האם יש דבר כזה , סוכר יותר בריא?
השוק מציע כיום מגוון גדול של סוגי סוכר, בייחוד כשהצרכנים מחפשים את ה"בריא יותר".
הצבעים החומים מתקשרים לנו אוטומטית למוצר יותר בריא (מתקשר למזון מלא) השאלה האם באמת זה המצב?
האם באמת הצבע החום של הסוכר מצביע על מוצר יותר בריא?
להלן מגוון סוגי סוכר :תכולתם , ערך קלורי ופחמימות .
1. הסוכר הלבן (סוכרוז)
את הסוכר הלבן מייצרים בעיקר מקנה סוכר וסלק סוכר . בתהליך ארוך שבמהלכו מזקקים את הסוכר . נשארת פחמימה מזוקקת נטולת ערך תזונתי , כלומר קלוריה ריקה.
1 כפית של סוכר לבן תכיל:
5 גרם פחמימה
20 קלוריות
2. הסוכר החום (גם סוכרוז)
מייצרים אותו באותו התהליך של הסוכר הלבן רק לא מפרידים את המולסה (סירופ מתוק ודביק שמופק בתהליך מיצוי הסוכר ).
סוכר חום יכיל מעט סידן מגנזיום ואשלגן אך בכמות זניחה . סוגי הסוכר החום תלויים באיזה שלב במיצוי הפסיקו לעבד אותו.
בשורה התחתונה זו אותה קלוריה טיפה פחות ריקה
1 כפית של סוכר חום תכיל:
5 גרם פחמימה
20 קלוריות
6 מ"ג סידן
9 מ"ג אשלגן
3. סוכר קוקוס
מיוצר מעסיס של פרחי קוקוס , סוכר קוקוס לא עובר הלבנה , נשטף בפחות כימיקלים ביחס לסוכר הלבן .
בשורה התחתונה הפקתו יותר טבעית, הפחמימה פחות ריקה אך עדיין מכילה כמות זהה של סוכרוז.
1 כפית של סוכר קוקוס תכיל:
5 גרם פחמימה
19 קלוריות
37 מ"ג אשלגן
מעט אבץ סידן וברזל
4. סוכר ענבים (גלוקוז, דקסטרוז)
מופק מפירוק כימי של סוכר הנמצא באופן טבעי בענבים ותירס. בסופו של דבר מופקת פחמימה בעלת תוכן תזונתי דל .
1 כפית של סוכר ענבים תכיל:
5 גרם פחמימה
20 קלוריות
5. סוכר פירות (פרוקטוז)
מופק בתהליך כימי של פירוק עמילן חיטה, תירס ועוד…
חשוב לציין שסוכר פירות שונה מאוד מלאכול פרי (בלי סיבים ויטמינים ומינראלים).
פרוקטוז שזוקק מפירות מכיל את אותם הערכים כמו סוכרוז)
נקודות חשובות :
האם סוכר פירות משפיע שונה על הגוף?
– פרוקטוז אכן נספג בצורה שונה מגלוקוז, הוא לא מושפע מרמות האינסולין והאינדקס הגליקמי יותר נמוך . יחד עם זאת אם נצרך בכמות גבוהה יכול כן לגרום להשמנה בטנית תנגודת לאינסולין וסוכרת.
אז בסופו של דבר, איזה סוכר הכי מומלץ?
אין דבר כזה סוכר בריא, גם כאלה שיש בהם מעט מינראלים הם בכמות מזערית וזניחה. אם יש סוכר שהמתיקןת שלו תגרום לנו לצרוך פחות ממנו אז עדיף לצרוך אותו (אם כבר).
איך אפשר להפחית כמויות של סוכר?
אפשר להפחית בהדרגה , בלוטות הטעם מתרגלות לאט לאט לטעמים פחות מתוקים .