סכרת מתאפיינת בעלייה ברמות הגלוקוז בדם בשל אי יכולת הגוף להשתמש בגלוקוז (סוכר) רמות הסוכר אינן מאוזנות למשך זמן ארוך והן עלולות לפגיעות באברי גוף שונים. כדי לאזן את רמת הסוכר בדם רצוי לשנות הרגלי תזונה לסכרת .המחלה נגרמת מהפרעה של שני מנגנונים הגוף, תופעה הנקראת "תנגודת לאינסולין": שהיא הפחתה ברגישות של רקמות הגוף כמו הכבד, השרירים ותאי השומן לאינסולין ותופעה שנייה עקב פגיעה בייצור ובהפרשה של אינסולין מתאי הלבלב.
הרגלי תזונה לסכרת
הרגלי התזונה לחולי סכרת הוא החלק המרכזי אשר מחייב להתייחס לא רק לרמות הסוכר בדם אלא גם לגורמי הסיכון אשר האיצו את המחלה כמו עישון, רמת פעילות גופנית נמוכה, ערכי לחץ הדם, ורמות השומנים בדם.
כדי לאזן את הסוכר בדם רצוי להקפיד על תזונה לסכרת שכוללת אכילה מסודרת ובשעות קבועות חשוב לאכול שלוש ארוחות עיקריות בוקר צהרים וערב. שתי ארוחות ביניים וארוחת לילה ובין הארוחות להקפיד על הפרש של שלוש שעות.
@ רצוי לשתות לפחות שמונה כוסות שתייה ללא סוכר או דבש. מותר להשתמש בממתיקים מלאכותיים.
@ רצוי לאכול ירקות, פירות, קטניות, דגנים, חלבונים ושומנים ככל שיש מגוון בתפריט המזון קיים סיכוי שמספקים לגוף את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הנחוצים לבריאות הגוף.
@ חשוב לאכול מזון המכיל בסיבים תזונתיים. כמו: דגנים מלאים, לדוגמה חיטה, כוסמת, אורז מלא ועוד.
@ רצוי להימנע מאכילת מאפים וממתקים שונים אשר מכילים סוכר היות שערכם התזונתי ירוד. וכדי להפחית את כמות הנתרן.
@ יש להימנע ממזונות אשר מכילים חומצות שומן מסוג טרנס כמו שומן צמחי מוקשה, בצק עלים, חטיפים תעשייתיים מלוחים ומתוקים.
@ רצוי להמעיט באכילת בשר שמן, שומן הנראה לעין. אברים פנימיים, ומוצרי חלב המכילים יותר מ – 5% שומן.
והחשוב ביותר הוא להימנע מירידה ברמות הגלוקוז לפחות מ70% מ"ג. אשר נגרמת מחוסר התאמה בין הטיפול התרופתי לבין כמות הפחמימות שצורכים או לפעילות הגופנית
התפריט של כל מטופל יתבסס על הנתונים האישיים שלו, על גילו, מינו, משקלו הנוכחי והמשקל הרצוי. כדי שהתפריט יותאם אישית עבור המטופל רצוי להיעזר בתזונאית קלינית.
מטרת תפריט לתזונת חולי סכרת
המטרה של תזונה לסכרת היא להביא לאיזון של רמת הסוכר וה – HGA 1C בהתאם למצב הקיים ובלי להגיע למצב של היפוגליקמיה שהיא רמת סוכר נמוכה בדם ולא להגיע למצב של היפרגליקמיה שהיא רמת סוכר גבוהה בדם. שמירה על רמת שומנים תקינה בדם, וערכי לחץ הדם יהיו תקינים 80/140 מילימטר כספית ופחות.
שמירה על משקל גוף תקין ואם סובלים מהשמנה יש לשאוף להפחתה של 3%-7% מהשומן בעזרת פעילות גופנית קבועה. לירידה במשקל קיימת חשיבות להפחתת התנגדות לאינסולין, לשיפור רמת השומנים בדם, מחקרים הוכיחו כי קיים קשר בין תזונה דלת שומן ובפחמימות והרגלי תזונה ים תיכונית להפחתת משקל הגוף ולכן חשוב לפעול בהתאם לכך תוכלו להיעזר עם מתכונים המתאימים לכך.