קיימים שני סוגים של שומן בטני, האחד הוא שומן תת עורי, שומן שמבחינים בו, ושומן וירסלי שלא מבחינים בו. שומן זה מתרכז באזור הבטן, באזורים הפנימיים של הגוף וגם בין החללים של איברים פנימיים בגוף והוא מכונה השמנה בטנית עמוקה – השמנה וירסלית. השמנה זו נחשבת להשמנה המסוכנת ביותר לגוף ומתייחסת לחילוף החומרים בגוף ועלולה לגרום למחלות כמו סוכרת וכבד שומני.
איך מבצעים הפחתת שומן בטני
אחת הסיבות לכך ששומן בטני מסוכן לגוף היות שמיקומו סמוך ל"ווריד השער" אשר מזרים דם מאזור מערכת העיכול, הטחול, ועוד איברים בחלל הבטן. השומן הבטני מפריש חומצות שומן אשר חודרות לווריד זה וזורמים לכבד. הם מצטברים בכבד ועלולים להשפיע על ייצור שומנים בדם. לכן רצוי וחובה להפחית את הרמה של שומן בטני.
כיום אין טיפולים קונבנציונליים ותרופות המיועדות לטיפול בהפחתת שומן בטני. הטיפול המומלץ ביותר ואשר מטפל בהפחתת שומן בטני הוא אורח חיים בריא ובמקרים מסוימים ניתן להיעזר בניתוח של קיצור קיבה.
אורח חיים בריא
אורח חיים בריא הוא לחיות תוך הקפדה על תזונה בריאה וביצוע של פעילות גופנית באופן סדיר וקבוע. לפחות חצי שעה עד שעה בכל יום ולהיות פעילים במשך היום. מאד מומלץ לבצע פעילות אירובית, הליכה מהירה, ריצה, שחייה, ורכיבה על אופניים, כל אדם על פי התאמה והיכולת שלו.
חשוב מאד גם להקפיד על תזונה בריאה. אשר כוללת פחמימות מורכבות אשר מצויות בפירות, חמוציות, ירקות, ודגנים מלאים, הם קיימים גם בחלבונים רזים אשר מצויים במוצרי חלב דלי שומן, בחלבון ביצה, בעוף, בבשר הודו ובבשר רזה ובדגנים. מומלץ לצמצם את צריכת השומן הרווי כדי לטפל בהפחתת שומן בטני.
קיים גם קשר בין השמנה בטנית לשתיית אלכוהול, לאנשים הסובלים מהשמנה בטנית רצוי להימנע משתית אלכוהול. לנשים מומלץ לשתות כוס אחת של אלכוהול ליום ולגברים עד גיל 65 עד שתי כוסות אלכוהול ביום. מגיל 65 ואילך מומלץ לשתות רק כוס אחת של אלכוהול ביום.
טיפים בנושא שומן בטני
קיימים מחקרים המעידים כי בתה ירוק מצויים בו נוגדי חמצון, המועילים מאד בהפחתת שומן בטני התה מועיל גם בהפחתה כוללת של עודפי כולסטרול. ממחקרים עולה שצריכה מוגברת של סיבים תזונתיים מסיסים מסייעת בהפחתת שומן בטני. סיבים תזונתיים הם פחמימות מורכבות שמקורן בצמחים. בלבד והגוף אינו מסוגל לעכל אותם ולספוג אותם אליו. אלא הם עוברים בשלמותם אל מחוץ לגוף.
סיבים תזונתיים מתחלקים לשני סוגים: מסיסים במים, וסיבים לא מסיסים. סיבים מסיסים עוברים התססה במעי על ידי חיידקי המעי והופכים לג'ל על ידי כך הם מאיטים את עיכול המזון וממתנים את העלייה ברמת הסוכר והכולסטרול בדם וכך מאזנים את רמת הסוכר בדם. סיבים מסיסים קיימים בפירות, לדוגמה פסיפלורה עשירה בסיסים מסיסם. יחסית לפירות כמו תפוחים, פירות הדר וגם יחסית לירקות, שבולת שועל, זרעי פשתן שעורה וקטניות.