- הכנה להיריון
תהליכי הפריה, התפתחות העובר , הלידה , כל אלה דורשים מגוף האישה כוחות ומשאבים פיזיים ורגשיים רבים. לכן רצוי ומומלץ להכין את הגוף ולחזק אותו על מנת להביאו להיריון במצב מיטבי ככל הניתן.
מאוד מומלץ לבצע תהליך ניקוי כ3 חודשים לפני הכניסה להיריון. תהליך הניקוי כולל הפחתת צריכה של חלבון מהחי, מזונות מעובדים ומזונות אלרגניים , בתוספת צמחי מרפא המסייעים לגוף בתהליך הניקוי. (אגב, מומלץ גם לבן הזוג לעשות את הניקוי).
בתהליך הניקוי ,מומלץ להוריד מזונות הנחשבים לאלרגניים..( תירס, בוטנים , חלב פרה).
לאחר הניקוי, מומלץ לשמור על תפריט תזונתי המכיל את כל אבות המזון , חומצות שומן חיוניות , ויטמינים ומינראלים.
דגשים כלליים לתקופת טרום היריון:
- הגברת מזונות מלאים (דגנים מלאים, קטניות, שיבולת שועל עבה וכו')
- הגברת מזונות המכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 (זרעים, אגוזים, דגי ים ממים עמוקים) , ואף מומלץ לצרוך תוסף תזונה מסוג זה.
- עדיפות לצריכת מזון עם כמה שפחות חומרי הדברה, אסטרוגנים חיצוניים או סינטטיים וכן חומרים כימיקלים אחרים.
- להימנע מחומרי טעם וריח העלולים לשבש את המאזן ההורמונאלי
- להפחית צריכה של קפאין, אלכוהול ועישון העשויים לעכב היריון ולגרום להפלות
- להקפיד על פעילות גופנית ושמירת משקל גוף תקין.
- לצרוך תוסף תזונה של חומצה פולית הנדרשת לבנייה ולפעילות תקינה של מערכת העצבים, ליצירת תאי דם וחלוקתם התקינה.
צמחי מרפא לתקופה הטרום הריונית
השימוש בצמחי מרפא לקראת ההיריון תלוי במטרות וצרכיה הייחודיים של כל אישה, ובהתאם למערכות הגוף אשר זקוקות לתמיכה וחיזוק.
צמחים הורמונליים מגבירי פוריות
צמחי מרפא מחזקים
צמחי מרפא מרגיעים
צמחי מרפא לתמיכה בכבד
צמחי מרפא מאזנים הרומונאלית
לתיאום פגישת ייעוץ להכנה תזונתית להיריון , שלחי הודעה בכפתור הוואטס שבצד הימני.
- טרימסטר ראשון
בזמן ההיריון, הגוף עובר שינויים בכל המערכות המטאבוליות וההורמונאליות.
נוצר עומס מטאבולי על מערכות הפינוי של הגוף (הכבד והכליות אשר גורם לירידה ביכולת הפירוק והניקוז של חומרים המוזרמים בחזרה אל מערכת העיכול מה שמוביל לתופעות כמו בחילות, הקאות , התכווצויות והשתנה מרובה. )
בשליש הראשון מומלץ להימנע משימוש בצמחי מרפא. ישנם צמחים בודדים המותרים לשימוש. ועדיפות היא כחליטה ולא כטנרטורה.
מבחינה תזונתית, בשליש הראשון, למרות השינויים הרבים שמתחוללים בגוף, עדיין אין עלייה בקלוריות שנשרפות ולכן לא צריך להוסיף קלוריות מהתזונה.
מומלץ להקפיד על ארוחות קטנות ומפוזרות (כל שעתיים שלוש) ורצוי שיכילו רכיבי תזונה רבים ככל הניתן . תזונה כזו תסייע להתמודד עם בחילות והקאות .
בנוסף כדאי לשלב תוספי תזונה כגון חומצה פולית וחומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 התורמים רבות להתפתחות העובר.
- טרימסטר שני
בתקופה זו לרוב חולפים התסמינים של בחילות, הקאות, מצבי רוח ובמקומם יתפסו את המקום אתגרים כמו עצירות, טחורים, בעיות חניכיים , חולשה חיסונית וסוכרת היריון . לכן התזונה בטרימסטר זה צריכה להתאים לצרכים והאתגרים הרלוונטיים.
מהשליש השני, גופי בריאות שונים ממליצים על תוספת קלוריות שעומדת על כ־300 קלוריות ליום. לדוגמא: תוספת של שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה עם 2 כפות גדושות גבינה לבנה 5%, מנה בינונית של סלט ירקות וכפית שמן זית.
כמובן, יש נשים שזקוקות ליותר קלוריות, במיוחד אם הן בתת־משקל ועוסקות בפעילות רבה. יש גם נשים שיזדקקו לפחות קלוריות, במיוחד נשים שלא נמצאות בתנועה ונשים שהתחילו הריון במצב השמנה.
- טרימסטר שלישי
הטרימסטר השלישי והאחרון , מאופיין לרוב באתגרים הנוצרים על רקע גדילת העובר ועלייה במשקלו ובמשקל האשה. ככל שהעובר גדול יותר הוא לוחץ יותר על מערכות כמו עיכול , לב וכלי דם.
אתגרים נפוצים של הטרימסטר השלישי הם עצירות, צרבות , טחורים ובצקות ,לחצים וחרדות .
אמצעי זהירות תזונתיים במהלך ההיריון
- להימנע ממזונות מוכנים הנשמרים בקירור (פסטרמה, נקניקים, נקניקיות , סלמון מעושן וכו)
- לשטוף ביסודיות את הפירות והירקות
- להימנע מבשר נא או לא מבושל מספיק
- להימנע מדגים לא מבושלים. כדאי להימנע גם מסושי צמחוני שכן מכינים אותו על משטחים בהם עבדו עם דגים נאים.
- להימנע ממרחי כבד מצוננים
- להימנע ממאכלי ים שלא עוברים בישול
- להימנע ממוצרי חלב לא מפוסטרים ומגבינות עם עובש
- להימנע ממזונות שמכילים ביצים שלא בושלו עד הסוף (עין/ אלומה), רטבים לסלט המכילים ביצים .
- להימנע ממיונז ביתי. (התעשייתי מיוצר מביצים מפוסטרות לכן בטוח לשימוש)
דגשים תזונתיים במהלך ההיריון
בתקופת ההיריון , האם מהווה את המקור הבלעדי המספק לעובר את רכיבי התזונה הבונים את גופו , ולכן חשוב מאוד לצרוך מזונות המכילים רכיבי תזונה רבים ככל האפשר.
להלן דגשי תזונה אשר נרצה לשים עליהם את הדגש:
- חלבון
חלבון הוא בעצם אבן הבניין קריטית של הגוף ונחשב לאחד מאבות המזון. מינון חלבון המומלץ לאשה לא בהיריון, הוא לפחות 0.8 גרם חלבון לכל קילו גוף. בהיריון , מומלץ להוסיף עוד 20 גרם חלבון . מחסור בחלבון , עלול להביא לפיגור פיזי או שכלי. ניתן לאכול חלבון מו הצומח או מן החי בכדי להגיע לכמות המומלצת . מקורות תזונתיים – קטניות, ביצים , מוצרי חלב, עוף בשר ודגים.
- סידן
מינרל שחיוני לבניית העצמות ולתפקודי גוף רבים אחרים. העובר זקוק לסידן, הוא ייקח את הסידן מהאם גם אם היא לא אוכלת מספיק סידן. במקרה כזה, הסידן יגיע מעצמותיה של האשה. מקורות תזונתיים עשירים בסידן – סרדינים, טחינה, שומשום, פולי סויה מבושלים, טופו, שקדים , ברוקולי. אם מחליטים לצרוך סידן , כי יש מחסור התחלתי או בעיה תזונתית, מומלץ לצרוך ביחד עם מגנזיום. המינון 2:1 לטובת הסידן.
- ברזל
במהלך ההיריון, הדם מכפיל את נפחו. לכן יש דרישה של הגוף לצרוך יותר ברזל, כמות כפולה ממה שהיה לפני ההיריון. מחסר במינרל זה, יגרום לתשישות וחשיפה לזיהומים.
מומלץ ליטול תוסף ברזל , בעיקר במחצית השנייה של ההיריון. עוד נמצא במחקרים כי תוסף ברזל במהלך ההיריון והינקות עשוי לתרום לשיפור התפתחות מוטורית של התינוק בגיל 9 חודשים , הפחתת הסיכון לאוטיזם והפרעות קוגניטיביות.
מקורות תזונתיים עשירים בברזל – כבד בקר, שומשום, סלק, עלים ירקוים, תרדף ברוקולי, סויה, עדשים, חומוס, אגוזים , שקדים וגרעינים. ויטמין סי משפר ספיגה של ברזל.
- חומצה פולית
מחסור בחומצה פולית יוביל לחלוקה לקויה של תאים. שכן חומצה פולית מעורבת בבניית חומצות הגרעין של התאים.
חומצה פולית מונעת התפתחות מומים ו/או פגיעה בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית של העובר. נטילת התוסף חשובה במיוחד לאלה שנטלו גלולות לפני ההיריון, שכן הגלולות גורמות למחסור בויטמיני B. פגיעה בחלוקת התאים יכולה ליצור תופעות כגון שפה שסועה, התפתחות מוחית לא תקינה, שדרה שסועה ועוד. מחקרים נוספים מראים כי צריכת חומצה פולית לפני ההיריון ובמהלכו קשורה בהפחתת הסיכון לתינוק קטן לגיל ההיריון, הפחת סיכון לאוטיזם וליקויים התפתחותיים, התפתחות עצבית תקינה ומניעת מומים בתעלה העצבית.
- ויטמין C
ויטמין נוגד חמצון, המסייע לחיזוק המערכת החיסונית . חיוני לספיגת ברזל ובניית קולגן (חלבון המהווה מרכיב עיקרי ברקמות הגוף). בתקופת היריון דרוש פי 3 ממצב רגיל. מקורות תזונתיים – גויאבה, גמבה, פירות הדר, פירות טרופיים, עגבניות ,כרוב, כרובית , ברוקולי ועוד.
במידה ולוקחים תוסף מומלץ לצרוך ויטמין סי ליפוזומלי
- אומגה 3
חומצת שומן חיונית , ההכרחית להתפתחות מערכת העצבים, המוח והראייה של העובר. קיים גם קשר בין מחסור בחומצות שומן חיוניות דכאון לאחר לידה. במהלך ההיריון מומלץ לצרוך תוסף של אומגה 3 המכיל רמות גבוהות של DHA (חומצת שומן בעלת תפקיד משמעותי בהתפתחות תאי המוח של העובר) .
מקור תזונתי – דגי ים ממים עמוקים, אגוזי מלך, פשתן טחון וירקות עליים ירוקים.
- מים
חשובים מאוד לעיכול תקין, לשמירה על מאזן נוזלים תקין. התייבשות עשויה להביא לצירים מוקדמים. מומלץ לשתות לפחות 2 ליטר ביום.
- מגנזיום
היריון דורש רמות גבוהות של מגנזיום. הגורמים העיקריים לדרישה המוגברת הם הפרשת מגנזיום דרך השתן ב20% יותר אצל נשים הרות. נתון זה בתוספת לעובדה שהעובר והאם זקוקים לרמות מגנזיום גבוהות שמגיעות במעט מאוד מהתזונה מראה שלקחת תוסף מגנזיום במהלך ההיריון, היא בלתי נמנעת.
מחסור במגנזיום יכול להוביל להתכווצויות שרירים ולהתכווצויות רחם. כמו כן, מגנזיום עשוי למנוע עליה בלחץ הדם במהלך ההיריון , סוכרת ורעלת היריון. להקטין משמעותית הפלות ספונטניות ולידות מוקדמות , למנוע משקל נמוך של הילוד. ככל שהמצב הבריאותי של האם הוא נמוך יותר, הדרישה למגנזיום גבוהה יותר.
מקורות תזונתיים – מים מינראליים, מלח ורוד, עלים בעלי צבע ירוק כהה, בננה.
- ויטמין B12
מספר מחקרים מצאו כ יש קשר בין מחסור של B12 לרעלת היריון, משקל לידה נמוך, הפלות ספונטניות והתפתחות לא תקינה של היילוד בעמוד השדרה והמוח.
מקור תזונתי- סרדינים, סלמון, טונה, בשר, הודו
- ויטמין B6
יעיל למניעת בחילות בשילוב של ג'ינג'ר . עוזר לספיגה יעילה של שאר ויטמיני B . מינון מומלץ 2 מג ביום
מקור תזונתי- עוף, בשר אדום, הודו
צמחי מרפא המותרים בהיריון
ככלל , מוטב להמעיט בצמחי מרפא בזמן ההיריון , בייחוד בטרימסטר הראשון, בו מתרחשת מרבית התפתחות העובר. להמעיט בצריכת טנקטורות ולהעדיף חליטות.
היריון בסיכון:
- סוכרת היריון
ברפואה הטבעית נרצה לשים דגש משמעותי על מניעה.
שמירה על אורח חיים בריא אשר כולל: תזונה בריאה ומאוזנת, ביצוע פעילות גופנית קבועה ושמירה על משקל תקין מהווים דגשים מרכזיים בטיפול ומניעה של סוכרת הריונית.
תפריט המותאם נכון עשוי במידה רבה למנוע או לעכב את התפרצות המחלה ואת נזקיה לאם ולעובר. קיימת חשיבות גדולה מאוד לצריכת סיבים תזונתיים אשר משפרים מטבוליזם של סוכר , מגבירים רגישות לאינסולין . כמו כן, נרצה לשמור על תפריט בעל אינדקס גליקמי נמוך אשר מסייע לשמירה על רמת סוכר תקינה, הימנעות מעלייה קיצונית במשקל והקניית תחושת שובע לאורך זמן.
הדגשים החשובים ביותר לטיפול בסוּכרת הריוֹן:
- אכילת ארוחות קטנות ומרובות (כל 2-3 שעות) על מנת למנוע נפילות סוכר.
- הגברת צריכת סיבים תזונתיים (ירקות, פירות, שיבולת, קטניות וכד') – סיבים עוזרים להאט את תהליך הספיגה של הסוכר.
- צריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: ירקות, דגנים מלאים (שיפון, קינואה, שעורה, אורז מלא), פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש).
- להימנע ככל הניתן ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה – סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח אדמה, תמרים, דוחן ועוד.
- להימנע מצריכת מזונות מעובדים, ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מזונות אלה, מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד'.
- לבחור את השומן הנכון – להפחית ממזונות המכילים שומנים רווים ולהימנע משומני טראנס. שומנים מסוג זה מקשים את דופן התאים בגוף וגורמים להפחתה בפעילות האינסולין. כן להקפיד לצרוך שומנים בריאים ממקור אבוקדו, זרעי , אגוזים וזיתים אשר מעיטים את ספיגת הסוכר במחזור הדם.
- הגברה של צריכת ירקות ופירות – משמשים כנוגדי חמצון, עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
- הגברה של צריכה של שום ובצל – מסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם ומסייעים במניעת נזקי הסוכרת.
- הגברה של צריכת מזונות המכילים אומגה 3 – דגי ים צפוני (סלמון, סרדינים, מקרל), זרעי פשתן, אגוזים ושקדים.
- מומלץ לבדוק את הרכב מוצרי המזון השונים. על מוצרים רבים רשום ללא תוספת סוכר אך הסתכלות מעמיקה מראה כמות גבוהה של סוכר הנמצא בפחמימה עצמה, שומני טראנס, תחליפי סוכר וקלוריות.
- ממתיקים מלאכותיים – מומלץ להימנע או לצרוך בצורה מבוקרת משום שעלולים לגרום לנזקים לטווח הארוך (סוכרזית, סכרין, אספרטיים, סורביטול וכד'). רצוי להשתמש בממתיק על בסיס צמח המרפא סטיביה (Stevia rebaudiana).
לפגישת ייעוץ להתאמת תזונה לסכרת הריונית , שלחי הודעה בכפתור הוואטס שבאתר
רעלת הריוֹן
גם כאן, מניעה היא המפתח . בכדי להפחית את הסיכון לרעלת הריון רצוי לשמור על משקל תקין, תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת רכיבי תזונה חיוניים לבריאות האם ולהתפתחותו של העובר, הרגלי חיים נכונים הכוללים ביצוע פעילות גופנית קבועה ומתונה, שינה טובה וכד'.
המלצות המפחיתות סיכון לרעלת הריוֹן:
חומצות שומן חיוניות מסוג אוֹמגה 3 – חומצות שומן אלה מכילות רכיבים הנקראים איקוזנואידים המונעים היצמדות טסיות, מווסתים את לחץ הדם ומהווים חומר מוצא להורמונים פרוסטגלנדינים (הטובים) המפחיתים מצבי דלקתיות. ניתן לקבל מהתזונה וכתוסף כפי שמוזכר לעיל.
מולטי וִיטמינים ומינרלים – צריכה נאותה של ויטמינים ומינרלים חיוניים עשויה להוריד סיכון לרעלת הריון. ויטמינים ומינרלים נמצאים בתזונה העשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות וכד'.
יחד עם זאת, לא תמיד התזונה מספקת את הכמויות הדרושות של מרכיבים אלו ולכן מומלץ לשלב, בנוסף לתזונה, גם תוסף של מולטי ויטמין מינרל המותאם לנשים בהריון.
סִידן – סידן מסייע בהפחתת לחץ דם. במהלך ההיריון יש להגביר צריכה של מזונות המכילים סידן כגון סרדינים, טחינה, שומשום, פולי סויה מבושלים, טופו, שקדים, יוגורט וברוקולי.
נתְרן – כאשר קיים עודף של נתרן, הכליות לא מספיקות להפרישו והוא מצטבר בדם, סופח אליו נוזלים וגורם לעלייה בנפח הדם ולאגירת נוזלים אשר מעלים את הלחץ בעורקים וגורמים ללחץ דם גבוה. לכן, במיוחד בתקופת ההיריון, בה עולה נפח הדם, כדאי להקפיד על צריכה מתונה של נתרן ולהימנע מהמלחת מזונות וממוצרים המכילים כמויות גדולות של מלחים כגון חטיפים, אבקות מרק, מזונות משוּמרים , מזון מתועש וכו'.
שומנים ומזונות מעובדים – הימנעות מצריכת מזונות המכילים שומן טרנס כגון מטוגנים,מזון מעובד, מרגרינה, בורקסים, קרואסונים, עוגיות ושמנים מזוקקים. שומנים אלה, מכילים חומרים אשר מהווים חומר מוצא להורמונים פרוסטגלנדינים (מהסוג המזיק) אשר גורמים להיצמדות טסיות הדם, מגבירים סיכון ללחץ דם גבוה ומגבירים מצבי דלקת.
צריכת נוזלים מרובה – רצוי לשתות שני ליטר מים ביום. יש להיזהר מצריכת יתר של נוזלים אשר עלולה לתרום לעלייה של לחץ הדם.
פעילות גופנית – משפרת את ההרגשה הכללית, מסייעת לאיזון והפחתת לחץ דם, משחררת מתחים ומונעת צבירת נוזלים.
הפלות
ראשית , כדי להימנע מהפלות , נרצה להכין את הגוף להיריון בצורה מיטבית כפי שהוסבר בתחילת המאמר.
הרבה פעמים הפלות קשורות לסטרס, לכן, תזונה טובה, פעילות גופנית שמזרימה דם לרקמות, צמחי מרפא מרגיעים ואדפטוגניים ושילוב של שיטות הרפיה שונות יכולים לסייע במניעה.
הטיפול בהפלות חוזרות מסייע לאיזון וניקוי של מערכות הגוף. שמירה על תזונה מאוזנת המתבססת בעיקר על מזונות מהצומח, עשויה לתרום להפחתת גורמי סיכון ולמניעה. הדגשים התזונתיים העיקריים כוללים הגברת צריכה של ירקות, פירות (במיוחד יער), קטניות, דגנים מלאים,זרעים אגוזים – חומצות שומן חיוניות (אומגה 3), וסיבים תזונתיים. והפחתה של מזונות מעובדים וממריצים.
הגברת צריכה של:
- חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 – המצויות בדגי ים ובזרעים ואגוזים(לא קלויים). חומצות שומן אלו חשובות לשלמות ותקינות תאי הגוף, מהוות אבן בניין להורמוני מין, מסייעות לאיזון הורמונלי ולתפקוד תקין של מערכת העצבים.
מחזקות את פעילות מערכת החיסון ומונעות התכווצויות של הרחם.
- מוצרי סויה וזרעי פשתן -המכילים פיטואסטרוגנים המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונלי ומפחיתים את עוצמת פעילותו של האסטרוגן.
- פירות וירקות – המכילים סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד תקין של מערכות הגוף.
- דגנים מלאים – אורז מלא, קינואה, גריסים, שיבולת שועל עבה כוסמת וכד', מכילים סיבים תזונתיים ועשירים בויטמיני B. כמו כן דגנים מלאים מסייעים בהעלאת רמות טריפטופאן (טריפטופאן הינה חומצת אמינו חיונית המשמשת כחומר מוצא לסרוטנין.)
- מזונות המכילים ויטמין E – כגון ירקות ירוקים עליים, שמנים צמחיים, אגוזים וזרעים. ויטמין E משתתף בתהליכים שונים במערכת הרבייה (ייצור הורמוני מין, נשיאת חמצן לאיברי הרבייה ועוד), מסייע באיזון רמות הורמונים פרוסטגלנדינים ותורם להפחתת שומנים בדם.
- מזונות המכילים אבץ (כגון גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים). אבץ חיוני לתפקוד תקין של מערכת הרבייה ומשתתף בתהליכים רבים המשפיעים על תקינות מערכות הגוף בפרט מערכות הרבייה והחיסון.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
- מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים – מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים סינטטיים אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי.
לדוגמא: חלב בקר גורם לירידה בספיגת מגנזיום והפרשה מוגברת שלו בשתן. כמו כן, אכילת בשר מעלה רמות של חומצה ארכידונית הגורמת להעלאת מרכיבים יוצרי דלקת, לכאבים ולהתכווצויות של הרחם.
- נתרן אשר גורם לצבירת נוזלים (מומלץ להימנע בעיקר במקרים של כאבי מחזור גדושים).
- מזונות המכילים שומן טראנס- מזון מעובד, מרגרינה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ועלולים להחריף חוסר איזון הורמונלי.
- פחמימות פשוטות וריקות (סוכר, קמח לבן, עוגות ועוגיות) – עלייה וירידה מהירה ברמת הסוכר בדם גורמות לשחרור הורמונים כגון אדרנלין ונור-אדרנלין, אשר ממריצים את מערכת העצבים הסימפתטית וגורמים לחוסר איזון עצבי והורמונלי.
- ממריצים – צריכת יתר של ממריצים כגון קפאין (תה, קפה), שוקולד ומשקאות קלים גורמת לגירוי של מערכת העצבים הסימפתטית ומעלה את הסטרס.
- משקאות אלכוהוליים – אלכוהול גורם להפרשת יתר של מינרלים החיוניים למערכות הגוף בפרט המערכת ההורמונלית.
- הימנעות ממזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר עלולים להחליש את מערכת החיסון ולהחריף את חוסר האיזון ההורמונלי.
תזונה לטיפול בבעיות פריון בקרב נשים:
הגורמים לאי פריון בקרב נשים הינם רבים ומגוונים ולכן הטיפול התזונתי צריך להיות מותאם לכל מטופלת בהתאם למצבה. במרבית המקרים יש לתת תשומת לב לאיזון המערכת ההורמונלית, חיזוק מערכת החיסון ושיפור תפקודי הכבד.
במהלך טיפולי הפריה, מומלץ להרכיב תפריט מאוזן ובריא הכולל את כל אבות המזון ואינו כולל מוצרי מזון מעובדים המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל ניטרטים ופוספטים. בין הטיפולים מומלצת דיאטת ניקוי על מנת להשיב את הגוף לאיזון ולסייע לו להיפטר מעודפי ההורמונים הנצברים.
נמצא כי צריכת תזונה המבוססת על מזונות מן הצומח מסייעת למניעה ולטיפול בבעיות פריון. כמו כן נמצא כי קיימת חשיבות רבה לצריכת מזונות או תוספים המכילים ברזל, ויטמין B12, ויטמין D וחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3.
כמו כן, קיימת חשיבות רבה לצריכת תזונה להפחתה במשקל במקרים של השמנת יתר וכי מומלץ לצרוך תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך. כל אלו יסייעו במניעה וטיפול בבעיות פריון ואף עשויים למנוע הפלות חוזרות ומומים בעובר.
קיימות הפרעות רבות העלולות לגרום לאי פריון:
אנדומטריוזיס, תסמונת שחלה פוליציסטית, אל וסת, הפלות חוזרות, דלקת באגן, מיומות/שרירנים, וזיהומים בנרתיק. קיימות דקויות ספציפיות כטיפול בכל גורם.
יחד עם זאת קיימים דגשים תזונתיים כלליים לטיפול בבעיות פריון והם כוללים:
- הגברת צריכה של מזונות מן הצומח (ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ועוד), חומצות שומן חיוניות ופיטואסטרוגנים .
- הימנעות מצריכת מזונות מן החי, שומנים רווים, שומני טראנס, סוכרים, מוצרי מזון מעובדים ומזונות החשודים כאלרגניים (כגון חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, ביצים וכד').
- צריכת תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך כגון ירקות (רצוי לא מבושלים), דגנים מלאים (שיפון, קינואה, שעורה, אורז מלא), פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש)
לסיכום, תזונה היא עניין אינדבדואלי לא רק בהקשר של היריון.
יחד עם זאת, יש קווים שצריכים להנחות אותנו כשאנחנו רוצים לשפר את בריאותנו באופן כללי או לעבור היריון בריא במשקל תקין.
מזמינה אותך לפגישת ייעוץ ראשונה ללא עלות בקליניקה הקרובה אלייך .
